מה מברכים על אוכל וכמה אוכלים כדי לברך?

שאלה:

שלום הרב, ערב טוב

בעניין ברכות המזון – האם לפני כל אכילה מברכים את ברכת המזון המלאה כולל מזמורים ותפילות (כפי שמופיע בסידור כלילת יופי אשכנז) וברכה ראשונה ואחרונה? או רק בארוחות גדולות?
חטיפים ושתיה קלה מה דינם?

תודה

תשובה:

שלום וברכה

לא בדיוק יודע מה כוונתך, אבל לכל מאכל יש את הברכה שלו, וכל טעימה קלה מחייבת ברכה ראשונה [תיכף נדבר על ברכה אחרונה]. לא אוכל למנות כאן הכל אבל דוגמאות: לחם מברכים עליו המוציא לחם מן הארץ [תפילות קודם ובקשות זה לא חיוב, אינני יודע למה הכוונה בדיוק]. יין בורא פרי הגפן, מיני דגן כמו עוגות פסטה וכו', בורא מיני מזונות. בנוגע לצומח – פירות בורא פרי העץ. ירקות – בורא פרי אדמה. כל מה שאינו מכל אלו, כמו סוכריות בשר דגים חטיפים שאינם דגן אלא תירס [שאינו אדמה כי זה טחון] – שהכל נהיה דברו.

ברכה אחרונה מברכים רק אם אכלת לפחות כזית, ובתוך ארבע דקות. כמה זה כזית? בערך 27 סמ"ק – גודל של מעט יותר מקופסת גפרורים. נניח שני בסקויטים, או שליש תפוח עץ, או חצי פרוסת לחם, וכדומה..

מה מברכים? על לחם, ברכת המזון. על דגן או פירות שבעת המינים, ברכה מעין שלוש [תראה בסידור, וזה מחולק לפי מה אכלת], על שאר מאכלים בורא נפשות [ראה בסידור].

על משקה השיעור הוא לא כזית, אלא רביעית – 86 סמ"ק זה קצת פחות מחצי כוס חד פעמית ששתית בשתי לגימות רצופות.

מקווה שעזרתי לך ולא בילבלתי אותך. תקרא כמה פעמים תעיין בסידור ואחר כך אם יש לך שאלות פרטניות, תשאל..

בהצלחה