להצהיר על שעות נוספות במט"ב

שאלה:

לרב שליט"א שלום רב,
לפני כ 15 שנה, עבדה אצלי בחורה דרך עמותת מט"ב, בתוך חונכת לבני בח"מ, אני הייתי צריכה לחתום לה כל פעם שהיא באה ועל סמך זה מט"ב משלמים לה, בד"כ פעם בשבוע היא נתנה לי לחתום על הימים, היו פעמים שהיא רשמה שעות יותר ממה שעשתה, וחתמתי לה (הערתי לה על כך). חוששת שיש לי גזל, איני זוכרת את שמה וכמה שעות גזלה, כיון שעברו 15 שנה, האם אני צריכה לתקן ואיך? תודה.

תשובה:

שלום וברכה,

כאשר את חותמת על הצהרה לא נכונה והיא מקבלת כסף שלא כדין החתימה שלך אינה גזל אלא מסייע לגזלן, ולמרות שאסור לסייע לגזלן אבל חיוב השבת הגזלה מוטלת עליה ולא עלייך.

לפי הידוע לי [כדאי לברר] בעבודות מט"ב שמקציבים להם מספר שעות, ואם העובד עשה את כל העבודה שניתן ואין לו עוד עבודה זכאי העובד לקבל שכר עבור כל השעות שהקציבו לו גם אם בפועל לא עבד כל השעות, ויכול להחתים על מלוא השעות, ורק אם העובד נמנע מהעבודה ולא בא לא יכול לחתום על מלוא השעות. וא"כ אם המצב היה שהעובד עשה את כל הדרוש לו מותר לחתום לו על כל השעות.

בהצלחה.