מלאכת ממרח בשבת

שאלה:

בס"ד
כמה שאלות לנו בנוגע לממריח בשבת
1-קרם גוף סטנדרטי בשימוש יום יומי האם מותר בשבת ?עם לא מדוע?מה הטעם לכך?האם זה איסור דאוריתא או רבנן? לא חליל שנקל בגלל שזה רבנן אלה רק לדעת
2-חומר סיכה ליחסי אישות על בסיס מים האם מותר בשבת ?
3-אדם שסובל משפתיים יבשות או עור יבש כיצד ינהג ?

4-סחיטה יש בזה איסור דאוריתא או דרבנן?
מדוע חשוב לכנס לכל הדקויות האלה בנוגע לסחיטה קרם בשבת
השם באמת רוצה להגביל אותנו ככה?
אנחנו לא חלילה מזלזלים בהלכות אלה שאלה נובעת בכדי לדעת ולא להיות רובוט
כשמבינים את הטעם יותר קל לשמור ולהקפיד

תשובה:

שלום וברכה

קרם יש בו איסור ממרח, זה איסור דרבנן, הממרח המקורי מיועד להחליק דבר מסויים וכאן המטרה היא יותר להבליעו בעור.

שמן או כל נוזל אחר אין בו איסור ממרח, ולכן כאשר יש שפתיים סדוקות [אם זה עוד לא פצוע ממש שאז יש שאלה של רפואה בשבת], ניתן לשים שמן זית.

בסחיטה יש אופנים דאורייתא כמו בסחיטת ענבים לצורך קבלת משקה, ויש אופנים דרבנן כמו בסחיטת פירות אחרים, וגם בבגדים יש דין זה.

הקב"ה לא רוצה "להגביל אותנו", איננו יודעים מה התיקון בכל מצוה, אבל ברור לנו שבכך אנחנו עושים דבר גדול. האיסור הוא כל עשיית מלאכה שיש בה סוג של יצירה גדולה או קטנה, וזה חלק ממצות השביתה בשבת. לפי פשטות הדברים המטרה היא מנוחה, אם נתיר עשיית מלאכה כמו סחיטה נשים היו עומדות עם קערות כבסים כל יום השבת ומכבסות וכו'… או עושים יין וכדומה. ולפי עומק הדברים יש כאן אתה נושא של להתדמות לבורא עולם ששבת מיצירה ביום השבת , ובכך מתקשרים אליו ועוד.