רחיצת הילדים בשבת וסידור הבית – הכנה מקודש לחול

שאלה:

שלום רב,
בעקבות השעה המאוחרת בה יוצאת השבת אנו נתקלים בבעיה מדי שבוע.
ב"ה יש לנו ילדים קטנים שהולכעם לישון בשעה 19-20 מדי ערב.
האם ניתן לקלח את הילדים לקראת שינה כשאנחנו עדיין בשבת?
האם ניתן לסדר את הבית כשעה – שעתיים לפני צאת שבת, הסדר נועד שהבית יהיה נעים לשנות בו וכמובן שזה יקל על בני הבית בצאת השבת.
תודה רבה

תשובה:

שלום רב

אין לרחוץ את הילדים בשבת. ילד קטן מאוד שרוצים לרחוץ אחרי החלפת חיתול וכדומה, ניתן לרחוץ על ידי שממלאים קערה במי ברז, ושופכים לתוכה מעט מים חמים מהמיחם, באופן שהמים יעשו נעימים אבל לא בחום שהיד סולדת בו, שזה כבר איסור בישול.

השימוש בדוד שמש או בוילר אסור.

בענין זה ראשית יש להקדים: בדרך כלל בכל דוד כזה, כשאתה פותח את המים החמים נכנסים לדוד מים קרים והם מתבשלים במים החמים שבדוד, וזה אסור בשבת מצד גרם בישול  ראה עוד כאן על דוד שמש בשבת וחשש בישול כנ”ל.

על דיני הרחיצה בשבת ראה כאן בהרחבה.

לענין סידור הבית, הלב יודע מה הכוונה ואני אינני בוחן כליות ולב. הכללים ניכר שידועים לך, סידור לצורך שבת מותר לצורך מוצאי שבת אסור, ברור שאם הסלון מבולגן במשחקים ורוצים להתיישב לסעודה שלישית וזה לא נעים, מותר לסדר אותו, אבל אם זה בגלל "השעה המאוחרת" והנוחות במוצאי שבת להתארגן מהר – אסור.

רחיצת הילדים אינה "הכנה לחול" עד כמה שהם הולכים לישון כבר לפני השקיעה, אבל כאמור יש הגבלות באופן הרחיצה וזה לא מעשי כל כך…

שבוע טוב ומבורך.