הנאה ממלאכה שנעשתה לפני הבדלה

שאלה:

אם יהודי לא עשה הבדלה במוצאי שבת אפילו לא אמירת "ברוך המבדיל בין קודש לחול"- ונסע ברכב:
1. שייך בעיה של מעשה שבת בנסיעה הזו ואסור לו להנות ממנה?
2. עליו לחזור חזרה לאותו המקום שהיה בו בשבת עצמה ושממנו נסע במוצאי שבת?
3. יש הבדל אם לא עשה הבדלה בשוגג או במזיד?
4. יש הבדל בין אשכנזים לספרדים בשאלות אלו?

תשובה:

לא. אין איסור ליהנות ממעשה שנעשה במוצאי שבת, השבת כבר הסתיימה איסור המלאכה הוא רק כדי שלא יתרשלו מלעשות הבדלה וזה לא ישכח, בדומה לאיסור האכילה לפני הבדלה שאין לו ענין עם חילול שבת כלל…

שבת שלום.