עוסק במצות ביקור חולים אם פטור מתפילה?

שאלה:

האם כשאני עסוק במצוות ביקור חולים, משעתיים לפני השקיעה ופתאום באה השקיעה ואם אני יפסיק לתפילה הביקור כבר יגמר, האם יש פטור של עוסק במצוה

תשובה:

שלום וברכה

מסוגית הגמרא בסוכה לגבי חולים ומשמשיהם פטורין מן הסוכה יש להוכיח שאכן מצות ביקור חולים פוטרת מן המצוה כדין עוסק במצוה, שאף שפשטות הסוגיא שם היא שהפטור הוא משום תשבו כעין תדורו שזו הלכה מיוחדת במצות סוכה, הלבוש שם ביאר שהפטור הוא מצד עוסק במצוה. אמנם הכלל בדין עוסק במצוה שכל שאפשר לקיים שניהם אינו פטור מן המצוה, גם כאן ההיתר הוא רק כל זמן שהחולה זקוק לו לעזרה [לא להפגת שיעמום], ולכן לאחר שכבר דאג לכל מה שהוא צריך ויכול לקחת פסק זמן חמש דקות לעמוד באיזו פינה ולהתפלל, אין פטור זה של עוסק במצוה והכל לפי הענין.