להעיד על האחיינית של אשתו

שאלה:

שלום, האם בעל של דודה יכול להיות עד בקידושי האחיינית.( לכאורה זה שני בשלישי ומותר)
תודה

תשובה:

שלום וברכה,

דודה ואחיינית נחשב ראשון בשני, ולכן אסור לבעל הדודה להעיד עבור האחיינית של אשתו כדין ראשון בשני חד בעל כאשתו אסור.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע סימן לג סעיף ב ששתי אחיות הרי הם ראשון בראשון, ובנותיהן הן שני בשני. ולכן הדודה עם האחיינית היא ראשון בשני, ואסור בזה בעל כאשתו כמבואר שם סעיף ג.

סעיף ב: אלו הם הפסולים: האחים, זה עם זה, בין מן האם בין מן האב, הרי הם ראשון בראשון, ובניהם זה עם זה שני בשני, ובני בניהם זה עם זה שלישי בשלישי. ולעולם שלישי בראשון, כשר, ואצ"ל שלישי בשני. אבל שני בשני, ואצ"ל שני בראשון, שניהם פסולים. לפיכך האב עם בן בנו, פסול, מפני שהאב ובנו ראשון בראשון כמו אח ואחיו, ועם בן בן בנו, שהוא רביעי ממנו, כשר, מפני שהוא שלישי בראשון. וכן הדרך בנקבות. כיצד, שתי אחיות, או אח ואחותו, בין מן האב בין מן האם, הרי הם ראשון בראשון; בניהם, בין זכרים בין נקבות, שני בשני. בני בניהם או בנות בנותיהם, שלישי בשלישי; ויש אומרים: דשלישי בראשון, פסול. הגה: וכן ראוי להורות. וי"א דאינו פסול רק מדרבנן, אף על גב דשאר פסולים מדאורייתא, ונ"מ לענין עידי קדושין, כמו שנתבאר בא"ה סימן מ"ב (מרדכי פ' זה בורר). וי"א דקרובי האם נמי אינן פסולים אלא מדרבנן (מיי' פי"ג מהלכות עדות).
סעיף ג: כל אשה שאתה פסול לה, אתה פסול לבעלה, שהבעל כאשתו. וכל בעל שאתה פסול לו, כך אתה פסול לאשתו, שהאשה כבעלה. ולדעת הפוסלים שלישי בראשון, מכשירים באשתו, מפני שהוא מופלג. ( ומ"מ אם דנין על ממון שיש לבעלה הנאה ממנו, פסול להעיד לה, דמה שקנתה אשה קנה בעלה) (מרדכי פ' זה בורר).