בשר בחלב בכיריים

שאלה:

שלום לכבוד הרב ! רציתי לשאול . אני גר בדירה שכורה ואני רוצה להשתמש בכיריים שהמשכיר השתמש בהם לפני שהוא השכיר לי את הדירה האם יש נפקא מינה אם המשכיר השתמש בכיריים רק לחלבי או רק לבשרי או לשניהם ( כמובן שלא בערבוביא ) או שכל זה הוא נפקא מינה רק בתנור ולא בכיריים ?

תשובה:

בודאי בודאי שאכן יש בכך נפקא מינה. במידה והמשכיר שדר קודם בדירה לא הקפיד על הפרדה בין בשר לחלב, הרי שהכיריים בחזקת טריפה, וכל עוד אתה לא מבצע להם הכשרה בליבון וכו' יש בזה בעיה קשה. ולכן יש להשתמש בדרך הבאה, ראשית אני מניח שניקית אותם היטב היטב שלא ישארו כלל שיירי מאכל. אחר כך, יש להשתדל להניח עליהם רק סירים שהם יבשים ונקיים בתחתיתם. הרעיון היסודי הוא שמגע יבש בין כלים אינו מפליט ומבליע [ורק ברטוב יש בליעה ופליטה בכלים ובכיריים]. כמובן בדיעבד שום דבר לא יאסור את הכלי ואת האוכל, ודאי לא מחמת הבליעות הישנות של המשכיר שהן לא בני יומן [דהיינו שכבר עבר יותר מעשרים וארבע שעות מן הזמן שבו הוא השתמש, ובאופן זה גם אם יוצא טעם מן הכיריים הוא מוגדר כנותן טעם לפגם ואינו אוסר], אבל גם אם אתה ממשיך להשתמש באופן כזה, בדיעבד יש לסמוך שזה מלבן תוך כדי הבישול. אבל לכתחילה אין לסמוך על סברא זו כיון שהלהבה מוגבלת בשיטחה.