כדורגל בשבת

שאלה:

בס"ד.
שלום לרב, אני מניח שזו שאלה מוכרת ובכל זאת..
1) האם כדורגל/כדורסל/כדור פינג פונג הם מוקצה? ונפק"מ מלבד משחק גם לסתם נגיעה בהם כמו אם השכן מבקש ממני להחזיר לו את הכדור שהגיע בטעות לחצר שלנו.

אם אכן כדור איננו מוקצה
מלב אני שואל האם כל משחק כדורגל נאסר או שיש מציאות שבה יהיה מותר לשחקק?

כמו למשל לא על דשא, זמן מועט שלא נתבטל הרבה מתורה, ולא במקום ציבורי אלא דווקא במקום פרטי או שבכל מציאות זה אסור משום עובדין דחול ולא חילקו בין מקרים שונים?

תודה לרב..

תשובה:

שלום וברכה

בנושגע לשאלה האם כדורגל הוא מוקצה בשבת, ידוע שהגר"ע יוסף החמיר בזה לספרדים, על פי השו"ע בסוף סימן שח, אמנם רבים חלקו האור לציון והגרי"ש אלישיב ועוד אמרו, שדברי השו"ע אמורים בכדור סמרטוטים כמו שהיה לפני שנים, שזה דבר שבמהותו הוא מוקצה אלא שמייחדים אותו למשחק, ובזה סבר השו"ע שיחוד למשחק אינו חשוב מספיק כדי להפקיע ממנו דין מוקצה. אבל דבר שמיוצר לכתחילה ככדור, והוא כלי ממש שעולה כמה עשרות שקלים מעוצב ומיועד למשחק, ודאי אינו מוקצה, ודינו ככל כלי שמלאכתו להיתר.

לגבי המשחק בכדורגל בשבת יש בעיה אחרת, שחז"ל אסרו משום השוואת גומות, ויש גם חשש לפעמים לתלישת דשא. ולכן אין לשחק אלא במקום מרוצף ומקורה.

מיותר לומר שמשחק זה אינו כבוד השבת וראוי לכל ירא שמים להמנע ממנו בשבת בכל מקרה.

מקורות:

שמירת שבת כהלכתה פרק טז סעי' ו.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. למעשה לי אישית יש בעיה עם משחק כדורגל באופן כללי, מאז היותי ילד, מעולם לא הצלחתי להבין מה הנאה יש במשחק זה…
    לא בשבת ולא ביום חול..
    אני זוכר עצמי צופה בחברים משחקים כדורגל ולא מתחבר לא לשחק ולא לצפות בחברים משחקים.