עיסת חלה שלא הופרש ממנה תרומות ומעשרות

שאלה:

שלום הרב,
אם יש לפניי עיסה, שידוע לי שלא הפרישו מן החיטים תרומות ומעשרות, האם כאשר אני עושה הפרשת חלה, אני צריך לעשות משהו נוסף?

ואם אפשר מקור לדבר, כי לא מצאתי בספרים התייחסות

תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

ברור הדבר שמלבד חיוב הפרשת חלה יש גם חיוב של הפרשת תרומות ומעשרות, אלו מצוות שונות שאין ביניהן כל קשר. ומפורשים הדברים ברמב"ם הלכות ביכורים פרק ו הלכה ז: "העושה עיסה מן הטבל, בין שהקדים חלה לתרומה בין שהקדים תרומה לחלה מה שעשה עשוי, ואם הפריש החלה תחלה לא תאכל עד שיוציא עליה תרומה ותרומת מעשר ואם הפריש תחלה תרומה לא תאכל עד שיוציא עליה חלה". מלשון המשנה בדמאי פרק ה משנה א נראה שאת הפרשת החלה עושים בין הפרשת התרומת מעשר לבין המעשר שני. ראה שו"ת מנחת יצחק ח"ו סי' קיח, ובס' דרך אמונה תרומות פרק ג ס"ק רכה, ומעשר פרק ט ס"ק נא. אבל זה לא מעכב ואפשר גם לפני או אחרי וכאמור.