תפילת מעין שבע בחצר בית הכנסת – קורונה

שאלה:

לכבוד הרבנים שלום.
בימים אלו אנו עדיין מתפללים בחצר בית הכנסת ולא בביהכ"ס משום שביהכ"ס הינו קרוואן והמקום קטן מלהכיל את הציבור ברווח בהתאם למגבלות הקורונה.
האם עלינו לומר תפילת מעין שבע בתפילת שבת המתקיימת בחצר ביהכ"ס???
מדובר במניין ספרדי.
בברכה
א.א

תשובה:

לדעת הראשון לציון הגר"י יוסף לא אומרים כל שלא קוראים שם בתורה ואין שם מנין ממש קבוע. אבל אילו היית שואל אותי, הייתי מצדד כן לומר שם ברכת מעין שבע, על סמך דברי המשנה ברורה בסי' רסח ס"ק כד, וראה עוד במקורות.

באופן כללי יש לברר אצל אנשי מקצוע אם אכן יש טעם בזהירות הזו, אני חושב שההדבקה במדינת ישראל היא ממש אפס, יש לי תחושה שמה שעדיין לא הכריזו ברור על ביטול ההגבלות בבתי הכנסת, זה בגלל ששכחו שיש כזה דבר…

מקורות:

שו"ת מנחת יצחק חלק י' סימן כא ד"ה ונתראיתי. שכתב "אם כל הצבור או רובא מתפללין בבית אחר שלא בביהכ"נ מאיזה טעם, אומרים ברכה א' מעין שבע, דבזה שייך שפיר הטעם דמאחרין לבוא, והעתיקו במנח"ש (סי' ע"ו סק"כ), וכן היה כבר כמה פעמים שהוצרך הצבור – בפקודת הבד"צ שליט"א – לצאת ולמחות ברחובה של עיר, ונסגרו הבתי כנסיות ובתי מדרשות, ואמרו ברחובה של עיר ברכת מעין שבע", וזה נוגע מאוד לתקופה שלנו.