אמירה לגוי להדליק את הפלאטה בשבת

שאלה:

א. בבסיס צבאי שכחו לחבר את הפלאטה. האם מותר לרמוז לגוי שידליק את הפלאטה. יש להדגיש שהוא עושה זאת גם לעצמו שהרי הוא גם אוכל מהאוכל.
ב. מה הדין אם הגוי הליק את הפלאטה לצורך עצמו ולצורך שאר החיילים ללא שרמזו או אמרו לו? האם ניתן להנות מהמאכלים.
תודה רבה!

תשובה:

שלום וברכה

לפי המתבאר בשו"ע בסי' רעו סעיף ב', כאשר רובם ישראל ולא ניכר כל כך שהוא עושה דוקא לצרכו, כגון שאינו משתמש מיד, אלא רק בסעודת השבת יאכל גם הוא, אין להשתמש כיון שנראה שעיקר כוונתו על רוב הנוכחים שהם ישראל. אמנם ברמ"א שם הביא את שיטת העיטור שלצורך מצות סעודת שבת [ועוד של חיילים רבים] יש שהקלו, אבל סיים שאין לסמוך על כך אלא בשעת הדחק גדול כיון שכל הפוסקים חולקים.

בענין זה אין הבדל בין אם אמרו לו או שעשה מעצמו, כיון שגם מעשה שבת שהגוי עושה מעצמו לצורך הישראל אסור בהנאה.

שבת שלום ומבורך.