אסון מירון – דם בבגד חייב קבורה?

שאלה:

בחור שהי' במירון, והי' תחת ערימה אנשים שנפלו עליו. הוא בחסד עליון ניצול, וכשחזר מבית החולים, הבחין שיד דם על בגדו, ואין הדם ממנו, כי הוא לא נפצע עם דימום. יתכן שהדם בא מאחד שלא נפטר, או שהדם בא אליו לפני פטירת האדם שממנו בא הדם. האם חייב לקבור את הבגד ?

תשובה:

השאלה כואבת… אולם למעשה אין צורך לקבור את הבגד, מפני שדין חיוב הקבורה הוא רק לגבי דם הנפש – כלומר דם שיצא בשעת המיתה, ולא דם שיצא אחרי מיתה, ולהרבה דעות גם לא על דם שיצא מן האדם לפני המיתה, וכיון שגם חיוב הקבורה הוא רק בדם הנפש וכאן יש ריבוי ספקות, שהרי אולי בכלל יצא מאדם חי [ויש גם רוב שהוא כך! שרוב האנשים סו"ס נותרו בחיים] ואולי לא היה דם הנפש, וגם כל חיוב הקבורה בדם הנפש הוא רק דרבנן – אין להחמיר בזה מספק.

מקורות:

על דין חיוב הקבורה בדם הנפש ראה ש"ך סי' שסד סעי' א. על כך שחיוב הקבורה בדם הנפש הוא חיוב רק מדרבנן, ראה שו"ת מהרש"ם סי' קסב. על כך שאם יצא הדם מחיים ופסק אף שמת אותו אדם לאחר מכן אין אותו הדם חייב קבורה, ראה שבט הלוי ח"ה סי' קעט. על כך שאם יצא הדם לאחר מיתה אין חיוב קבורה, ראה חינוך בית יהודה סי' צח