לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

קופת צדקה שדובר לתת לעני מסוים

שאלה:

שלום ,
יש לי קופת צדקה ללא שם. ששם אני שמה כסף למשפחות נזקקות.
כל פעם מי שצריך
לפני מס'חודשים כשגיסתי היתה בבית עקב הקורונה ללא דמי אבטלה אמרתי שאתן לה את הקופה כשתתמלא.
הקופה מלאה ב"ה וגיסתי כבר חזרה לעבוד במשמרת מלאה ומצבם השתפר.
ישנה משפ' אחת ,שיש להם חובות ומצבם לא קל.
שאלתי : האם אפשר לתת להם מהקופה?
למרות שאמרתי לה מזמן שאתן לה.
(אמנם היא שכחה מזה כבר ומצבה יציב).
והיא ללא חובות כלל ב"ה.
או שאני צריכה לבקש ממנה רשות כי יועדתי את זה עבורה?
וכיצד עליי לנהוג לבאות עם הקופה הנ"ל?
תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה,

מותר לך להעביר את הצדקה למשפחה אחרת. ומכאן והילך יש להתנות שהצדקה לא שייכת לשום אדם עד שיינתן בפועל.

בהצלחה.

מקורות:

נחלקו הראשונים האם חל צדקה על דבר שלא בא לעולם, כגון שהקדיש כסף שעדיין לא הגיע לידו, השו"ע חו"מ סימן רלב הביא את ב' השיטות ובסוף סתם שלא חל צדקה וכן פסק הרמ"א, ולכן האמירה שאמרת לתת לאחותך לא חל הצדקה. בנוסף, יש מקרים שמותר לשנות מצדקה לצדקה, וכאן שלא הוצרכה הצדקה מותר לשנות לעני אחר.

הצטרף לדיון

3 תגובות

  1. אך האם כבוד הרב לא זכתה גיסתה בכסף שהיה בקופה טרם נתמלאה הקופה הרי הוא כן היה בעולם ולכאורה היא זכתה בחלק כסף זה, ואם כשנתמלאה הקופה היא ברוך השם כבר לא נזקקה לו לא נשאר שם צדקה על כסף זה ולפחות נצריך פה התרת נדרים בשביל לשנות יעוד כסף זה בעוד שגם אמרה הדבר בפיה ולא רק במחשבה?