השהיית בשר במעשנה מערב שבת

שאלה:

שלום וברכה
האם ניתן להעמיד בערב שבת בשר במעשנה (כעין מנגל מכוסה דמוי חבית, בו הגחלים נמצאים בתחתית החבית והבשר נמצא בחלקה העליון בריחוק מה מן הגחלים וזו על מנת שהאש לא תחרוך את הבשר אלא שהבשר יצלה צלייה איטית על ידי העשן)
וזאת באופן בו הבשר יהיה ראוי לאכילה עוד מערב שבת
אלא שהשהיה בתוך המעשנה מעדנת אותו יותר (מצטמק ויפה לו)
במצב כזה חיתוי בגחלים מזיק לבישול הבשר ועלול לשרוף אותו
האם יועיל לטוח את המכסה בטיט?

תשובה:

שלום וברכה

כיון שזה מצטמק ויפה לו, זה עדיין בכלל איסור שהייה לדעת השולחן ערוך, ואילו הרמ"א כידוע מיקל כיון שזה כבר מבושל כמאכל בן דורסאי, והובאה מחלוקתם בשו"ע סי' רנג, ניכר מדבריך שאתה בקי בסוגיא זו. הטיעון היחיד שאתה מעלה לחילוק הוא שכביכול חיתוי בגחלים יזיק, אינני חושב שזה נכון, אם מאיזו שהיא סיבה הם יתעממו מידי, יהיה צורך לחתות בהם, אולי בעדינות ולא בקול רעש גדול, אבל יהיה צורך וזה בהחלט בכלל הגזירה.

לטוח את המכסה בטיט לא נראה לי מעשי מבחינתך, זה דובר על תנורי החרס של ימיהם שהטיט אכן התחבר ונעשה חלק מהתנור, וכי היום תבוא ותחבר ותשבור וכו', לא נשמע… אמנם אם יש לך דרך להדביק אותו בעבר שבת בצורה טובה, קיים היתר זה. ראה סי' רנד סעיף א. אלא שראה רנט סעי' ז שעדיף שסתירתו תעשה על ידי גוי.

הצטרף לדיון

5 תגובות

  1. ובנוסף אם זה אכן מותר לאשכנזים
    אם ספרדי מתארח אצלי ואני נועל את המעשנה (כמו טח בטיט)
    האם יהיה מותר לו לכתחילה לאכול ?