כרטיס אשראי

שאלה:

שלום רב
ראיתי גבייה בכרטיס שלי שלא הכרתי התקשרתי אליהם לברר ואמרו לי שאין להם פרטים עליהם והמליצו לבטל הכרטיס ומיד החזירו לי הכסף שנגבה היום מתברר לי שזה היה תרומה שתרמתי (והופיע ע"ש אחר)
חשוב להבהיר מדובר בכ"א של חו"ל בבעלות גוי וגם המערכת של האשראי קצת שונה מבארץ,
השאלות שלי כדלהלן:
א) האם אני חייב לתרום שוב לצדקה כי בסוף קיבלתי כספי בחזרה והם קיבלו כסף ממערכת האשראי.
ב) בדקתי אם האירגון צדקה ואמרו לי שהם קיבלו התרומה שלי ולא היה שום בעייה, האם אני חייב להחזיר למערכת האשראי הכסף שהחזירו לי או שזה נחשב כהפקאת הלוואה או כהשבת אבדה לעכו"ם שאסור.
ג) שמעתי מחבר שיש איזה חידוש מהרב אלישיב שכל שהטעות עכו"ם נגרם על ידי נחשב כגניבת עכו"ם (בשוגג) האם זה נכון והאם זה נוגע לעניינו?

תשובה:

שלום וברכה,

אתה שילמת לצדקה ולכן אין חובה לשלם שוב. הכסף שקיבלת מהאשראי זה כסף צדדי.

אין חובה להחזיר את הכסף לחברה האשראי כיון שמדובר בחברה של גויים, ודינו כטעות עכו"ם שמותרת. להטעות עכו"ם יש מחלוקת ברמ"א, אבל במקרה שלך שלא היה בכוונה אין לא נחשב שאתה להטעיה אלא כטעה מאיליו, כיון שבשעה שדרשת החזר כספי היה זה כדין כיון שלא היה בכוונה, ואח"כ שנזכרת דינו כטעות עכו"ם שמותר לכו"ע.

מה שהבאת מהגרי"ש מסתבר שזה הדיעה שהובא ברמ"א הנ"ל שלפי השיטות שאסור להטעות גוי נחשב שגוזל ממנו, ולמרות שהרמ"א הביא מחלוקת בדבר רוח הפוסקים לאסור.

בהצלחה.

מקורות:

רה שו"ע חו"מ סימן שמח סעיף ב.