זיכוי כספי בכרטיס אשראי

שאלה:

ציור א':
ראובן ביקש משמעון שירכוש לו מאתר פלוני מקרר בסכום 3,000 שקל. שמעון רכש דרך האתר והשתמש באשראי שלו דרך cashback (אתר אינטרנט לבעלי כרטיסי אשראי שמקבלים החזרים על רכישות באינטרנט).
שמעון קיבל זיכוי של 300 שקל.
למי שייך הזיכוי? לראובן או שמעון?
ציור ב':
ראובן נכנס לחנות פלונית עם שמעון לחנות בגדים. לשמעון יש כרטיס שמזכה אותו ב-10 אחוז מהקנייה. ראובן שילם מזומן, ושמעון השתמש בשביל ראובן בכרטיס הזיכוי וקיבל 10 אחוז החזר מהקנייה.
למי שייך הזיכוי?

תודה רבה!

תשובה:

שלום וברכה,

בשני השאלות התשובה היא אחת: ההנחה שייכת למשלח ולא לשליח, ולכן בשאלה הראשונה השליח יוכל לגבות מהמשלח 2700 ש"ח. ובשאלה השנייה ה10% הנחה שייך למשלח. השליח יכול לדרוש שכר טרחה שפעל עבור ההנחה, ולכן יקבל פיצוי כפסי קטן בשווה לטורח שטרח.

בהצלחה.

מקורות:

ראה כאן.