לתרומות לחץ כאן

חתונה במסעדה שאינה כשרה – מראית עין?

שאלה:

שלום אנחנו מוזמנים לחתונה של קרובת משפחה. היא חילונית והחתונה תהיה במסעדה שבעלה לעתיד עובד בה כרגע, המסעדה פתוחה בשבת ואין לה תעודת כשרות. אמנם לאורחים ששומרים יהיו מנות בהכשר איגוד הרבנים.

שאלתי היא האם יש בעיה של מראית עין לשבת ולאכול?

תשובה:

שלום וברכה

במידה והמקום הזה רגיל להיות מושכר לאירועים מבחוץ ולא דוקא מספקים אוכל שלהם, יש להקל, אבל אם בדרך כלל הם נותנים מהאוכל שלהם דוקא, ורק כאן מסיבה ספציפית יהיו מנות כשרות, בהחלט יש כאן חשש של מראית העין, ויש להמנע מלאכול שם.

מקורות:

שאלה שנשאלת לעתים קרובות היא אם מותר להיכנס למסעדה לא כשרה, כגון לצורך שימוש בשירותים, לאכול מזון כשר, או לצורך פגישה עסקית: האם הכניסה לצרכים אלו מותרת, או שמא יש בה משום מראית עין?

שאלה מעין זו נידונה על-ידי פוסקים קדומים בנוגע לפונדק של גויים. השאלה של אכילת דג מלוח וחמוצים שהוכנו והוגשו על-ידי בעל הפונדק (הלא-יהודי) היא מושא מחלוקת בין הרמ”א לבין המהרש”ל (ים של שלמה, חולין פרק ח, סימן מד), כפי שצוין על-ידי הט”ז (יו”ד צא, ב).

הרמ”א פוסק שבנסיבות אלו, מותר לנוסע לאכול מאכלים אלו בצלחות הפונדק, ואילו המהרש”ל קובע שאסור לעשות כן. שתי הדעות לא מזכירים חשש אכילה או חשש כניסה לפונדק מפני מראית עין. בהנחה שמדובר באכילה ברבים, הרי שלכאורה ניתן ללמוד מדבריהם שאין חשש מראית עין באכילת אוכל כשר בתוך מסעדה לא-כשרה.

אולם, הרב משה פיינשטיין (אגרות משה, או”ח ח”ב, סימן מ) פוסק שאסור להיכנס למסעדה לא-כשרה, מפני חשש מראית עין, כיון שיחשדו בו שאוכל אוכל לא כשר.

אין להקשות על דבריו מתוך דברי הפוסקים הנ”ל, כי יש לומר שבימי קדם, פונדק לא-יהודי שימש כמקום לינה ומחסה, ולא רק מקום אכילה. משום כן, יהודי הרואה את חברו נכנס לפונדק היה יכול להניח שמדובר במי שמחפש מקום לינה, ושאין לו שום כוונה לאכול – וגם אם לאכול (מתוך כורך המציאות), בוודאי שלא לאכול אוכל לא כשר.

כך בימינו, אין איסור מראית עין בכנסיה למלון לא-יהודי, מפני שעוברים ושבים הרואים את הנכנס יניחו שמדובר במבקר במלון, ולא במי שבא כדי לאכול מזון לא כשר.

בניגוד לבית מלון ופונדק, הסיבה המרכזית שעבורה אנשים נכנסים למסעדה לא-כשרה היא כדי לאכול אוכל לא-כשר. לכן, פסק הרב פיינשטיין שאסור להיכנס, מחשש למראית עין.

אולם, במקרה שאדם מצטער מאוד, וכגון שהוא צמא מאוד או רעב ויש שם מאכלים כשרים, או במקרה שלך שלהמנע מלהכנס יגרום לך למבוכה ושיעמום וטירדה רבה, התיר זאת הגר”מ פינשטיין, שכן, למרות שהגמרא (עבודה זרה יב, א) מביאה את דברי רב, האוסר מראית עין אפילו “בחדרי חדרים”: “והאמר רב יהודה אמר רב: כל מקום שאסור חכמים משום מראית עין, אפילו בחדרי חדרים אסור”. בכמה מקומות אנו מוצאים דברי תנאים ואמוראים שלכאורה אינם עולים בקנה אחד עם דברי רב (עי’ במשנה, שבת כב, ד, ובגמרא קמו, ביצה ט, א; חולין פרק ב, משנה ט; כתובות ס, א; ועוד), כמה פוסקים הביאו את דברי רב להלכה. כך מבואר בדברי התוספות (שבת סה, א) והרא”ש (שבת פרק כב), ומכאן הוראה למעשה שדברים שיש בהם משום מראית עין אסורים אפילו בפרטיות הבית (שולחן ערוך, או”ח שא, מד).

אולם, פוסקים לומדים מתוך מקורות חז”ל להגביל את הלכת מראית עין בחדרי חדרים. הלכה חשובה, שנפסקה בדברי התוספות (כתובות ס, א) קובעת שמראית עין הנוגעת לאיסור דרבנן אינה נוהגת בחדרי חדרים. ב’משנה ברורה’ (שא, קסה) מביא קולא זו, ומבאר (ב’ביאור הלכה’) שיש להקל בכך, בפרט לאור דעות הפוסקים שחולקים להלכה על עיקר הלכת מראית עין בצנעה.

כיון שאיסור מראית עין בחדרי חדרים קלה יותר מאיסור מראית עין ברבים, פסק הרמב”ם (יום טוב ב, ו) שלמרות שאסור לגרור סולם ביו”ט ממקום למקום (ברשות הרבים, מפני שהרואה יחשוד בו כבא לתקן בחג), מותר לעשות כן בתוך הבית, לצורך שמחת יו”ט. וכך הוא גם בנדון שלנו.

הצטרף לדיון

6 תגובות

  1. אני מניחה שאולי כן עושים לעתים אירועים בהשכרה אבל אולי זה תמיד האוכל שלהם, ולמיד ששומר כשרות מספקים מנות כשרות. האם זה בסדר או שג"כ בגדר מראית עין?

  2. שאלה אחרונה ודי, אמנם בתחום אחר שקשור לחתונה זו. כנראה שלא נשאר לאכול, אבל לא נעים לי להגיד לה מה הסיבה. אז חשבנו להגיד משהו אחר (שקר לבן כדי שלא יפגע בה מותר לא?) הבעיה היא שאני ובעלי צריכים לאשר את ההגעה בSMS. אם לא נאשר יהיה לה ברור שמלכתחילה לא התכוונו להשאר לאוכל. אז חשבתי בכל זאת לאשר הגעה לי ולבעלי, אבל זה אומר שהם לוקחים אותנו בחשבון במנות. האם זו בעיה? אולי בגלל שמדובר רק ב2 אנשים זה בסדר?

  3. זה בסדר. יתכן שגם תראו בשעת מעשה שאפשרי לאכול באיזו פינה שלא נראית, או שיהיה ניכר שהאוכל הוא כשר, למשל הוא יוגש בצורה שחזותו מוכיחה עליו שאינו מהמקום.

  4. אני מניחה שוודאי יוגש במגשיות וכד' שמוכיחות שמדובר באוכל כשר שלא הוכן במסעדה, אבל מדברי הרב פיינשטיין שהרב שכתב את הכתבה נשמע שיש חשש לא רק לאנשים שנמצאים איתו במסעדה ויודעים שאכל מאכל כשר אלא גם יש לחשוש לאנשים שרואים אותו יוצא מהמסעדה או נכנס וצריך להסביר להם שהוא אוכל אוכל כשר, האם כן במקרה שלי?

  5. במקרה של חתונה זה אחרת, כי גם האנשים בחוץ יודעים שלחתונה באים גם אם לא אוכלים, מה יעשה אדם שבן דודו אינו דתי, וכי לא יבוא לחתונתו, הגר"מ פיינשטין דיבר בעת שהמקום פועל סתם כמסעדה.

השאר תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שאלות שנצפות עכשיו:

מאמרים אחרונים

מדריכים הלכתיים

הכנו עבורכם
דבר תורה לשבת!

מחפשים כל שבוע איזה דבר תורה להגיד בשבת?

מעכשיו תקבלו כל שבוע דבר תורה ואת כל השאלות הכי מעניינות אליכם למייל