לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

ברכת הגומל על נס של ילד קטן

שאלה:

שלום וברכה,

בני הקטן ניצל מתאונה ב"ה, מפגיעה בכלי רכב ממונע בגופו (רק נשרט ברגלו קלות…).
שאלתי היא – 1. אם עלי לברך ברכת גומל?
2. במידה וכן – כיצד עלי לעשות זאת?

תודה רבה מראש

תשובה:

שלום וברכה

אין לברך הגומל משלוש סיבות:

1. הוא לא ניצול מסכנה אלא מכמעט סכנה…

2. למנהג הספרדים רק ארבעה מברכים, חולה שהתרפא, יוצא מבית האסורים, הולך מדבריות ועובר ימים. על שאר ניסים לא מברכים הגומל, ולמנהג בני אשכנז מברכים.

3. האב אינו מברך הגומל עבור בנו, וגם קטן עד גיל בר מצוה אינו מברך ברכה זו, ובטעם הדבר ראה במקורות.

רוב נחת ושמחה תמיד.

מקורות:

3. ראה כף החיים סי’ ריט ס”ק ב, ובספר ילקוט יוסף ברכת החמה עמ’ שח בשם מהר”ם מינץ סי’ יד שקטן אינו מברך, משום שאינו יכול לומר “לחייבים טובות”, שאפשר שניזוק בעטיו של אביו, ממילא ברכה זו לא נתקנה לגביו וגם האב אינו יכול לברך עבורו. לעומתו בברכי יוסף סי’ ריט שקטן מברך הגומל, ועיי”ש מקורות נוספים. טעם נוסף יש שכתבו על כך שקטן אינו מברך הגומל, לפי שברכה זו נתקנה כנגד קרבן תודה, וקטן אינו מחוייב בהבאת קרבן זה [ראה בשבילי אורייתא עמ’ קד].