ברכת הגומל לאחר זמן

שאלה:

שלום לרב האשה צריכה להגיד ברכת הגומל… הבעיה שאין לנו אפשרות שהיא תגיע לבית הכנסת בשבת בבוקר כי היא צריכה להיות עם הילדים בבית… מה עושים? ב. עד כמה זמן אפשר לברך? תודה

תשובה:

שלום רב

יש נהגו שנשים אינן מברכות ברכה זו, משום שהיא נאמרת בפומבי ומידת הצניעות היא שאשה לא מברכת לבדה בציבור, מהם שנהגו שאשה מברכת בפני תשע נשים ואיש אחד. ראה משנה ברורה סי’ ריט ס”ק ג. וראה כאן מדברי הפוסקים שסברו שנשים מברכות בפני עשרה אנשים כמו איש. ומכל מקום אדם אחר לא יכול לברך במקומה, אם היא רוצה לברך, תמתין עד שתתחזק, או יבואו אנשים לביתה ותברך בפניהם. יש שנהגו שהבעל עולה לתורה ואומר ברכו וכו’, וכאשר האשה שומעת ברכו ועונה ברוך ה’ המבורך זה עולה לה במקום הגומל.