תשלום תווך לעסקה ששולמה מקצתה

שאלה:

שלום כבוד הרב,

מתווך שמכר סחורה על זמן תשלום של חודשיים, והבעל שילם לו העמלה בהתחלה, והלקוח לא סיים לשלם כל הסחורה ונעלם,
אז ההפרש שנשאר, (שהלקוח נעלם ולא שילם) האם המתווך חייב להשיב את העמלה (על האחוז שנשאר בלי תשלום) לבעל?
או שהמתווך אחראי על כל הכסף שלא שילם הלקוח?

תשובה:

שלום וברכה,

המתווך לא אחראי על הכסף שלא שולם, אבל צריך להחזיר את החלק של התיווך כנגד הסחורה שלא שולמה, ואילו החלק של העיסקה ששולמה זכאי בדמי תיווך.

בהצלחה.

מקורות:

הנתיבות (קצ, ז) סובר שלקוח שלא שילם על סחורה בטל המקח, ולא אומרים שהמקח קיים ונשאר חוב, אלא אין כאן מקח והמקח בגזל בידו כיון שמכר ע"ד לקבל תמורה. ולכן כאשר ברח הקונה והשאיר חוב הייתה אפשרות לבטל את כל המקח. במקרה זה המקח לא בטל לגמרי כיון שיש בידו מעות של סחורה ששולמה שאותה הוא לא מבטל.

ונעבור לדיני מתווך, מתווך שתיווך והמקח התבטל אם הביטול היה מסיבה שנוצרה אחרי המקח , זכאי המתווך בדמי תיווך כין שהוא עשה את פעולתו. אבל אם היה מום והמקח בטל מעיקרא חייב המתווך להחזיר את תשלום התיווך כיון שלא היה עסקה. ולפ"ז לקוח שלא משלם אין כאן עיסקה כלל אלא גזל בידו, ולכן המתווך צריך להחזיר את דמי המקח. במקרה הנ"ל שהמוכר נשאר עם חלק מהכסף אזי בטל המקח רק מהחלק שלא שולם, ולכן החלק שלא שולם צריך המתווך להשיב את דמי התיווך.