לדון בבית דין הגדול בירושלים

שאלה:

כבוד הרבנים שליט"א
שלום וברכה
מחלוקת בין קהילות (בחו"ל) על אחוזי חלוקת תקציבי המדינה (כנגד נכסי יהודים שהולאמו) ואין בי"ד (קבוע) במדינתם המקובל על הצדדים, האם קהילה אחת יכולה לתבוע (לכוף) את הקהילה האחרת בבי"ד הגדול בירושלים?
בכבוד רב

תשובה:

שלום וברכה,

כיום נהגו שאין אפשרות על שום צד לדרוש לדון בבית דין הגדול שמחוץ לעיר, כיון שאין בית דין הגדול. ולכן יש לדון בבית דין של זבל"א.

בהצלחה.

מקורות:

שולחן ערוך חושן משפט הלכות דיינים סימן יד

אבל כבר נהגו בזמן הזה שכל זמן שיש ב"ד בעיר אין אחד יכול לכוף חבירו שילך עמו לבית דין אחר (מהרי"ק שורש כ"א), כי אין לנו עכשיו בית דין הגדול או בית הועד, ולכן לא יוכל לדחותו, אבל יכול לדחותו שלא לדון עמו עד יום שלישי, ומיד יבררו דיינים.