כובע קסקט במקום כיפה

שאלה:

שלום כבוד הרב,

מצטער אם השאלה אולי ילדותית ותגזול מזמנך.

עברתי על תמונות של סבי המנוח ואני רואה בתמונות שסבו רב הישוב ויהודים אחרים בכפרו במקום כיפה הלכו בכובע קסקט.

בגוגל קצר שעשיתי בשפה הרוסית על יהודים באוקראינה טרום מלחמ"עש ראיתי יותר יהודים שומרים מצוות שחובשים קסקט ולא כיפה.

האם מותר לי לסגל את מנהג אבותיי ובמקום כיפה לחבוש קסקט (לאחר בירור שעטנז)?

תודה כבוד הרב ושבוע טוב

תשובה:

שלום וברכה

אתה רשאי לחבוש קסקט, אבל לא הבנת נכון את התמונות… הקסקט אינו במקום כיפה, אלא פשוט המנהג אז היה נפוץ אגב גם אצל גויים, שאדם מחוץ לביתו הולך עם כובע, לא היו הולכים בגילוי ראש! ולכן, על הכיפה, או במקומה בחוץ היו לובשים קסקט, אבל זה לא במקום כיפה. כמו שהיו יהודים חרדים לובשים כובע על הכיפה, זה לא חיוב הלכתי אלא סוג של קוד לבוש חברתי. לכן אין כל סיבה שתנהג כרגע באופן מוזר ותלבש מלבוש שאינו תואם לתקופה… תקנה לך כיפה יפה וזה מצויין.