אין אדם מע"ר והכרזה

שאלה:

בס"ד

לכבוד הרב שלום רב וכט"ס,
קי"ל שאין אדם מע"ר כמ"ש בחו"מ סי' ל"ד כלומר שכל זמן שלא העידו בו כשר לעדות ואינו נפסל ע"פ עצמו. מאידך קי"ל (סנהדרין כו:) שכל שאיסורו דאורי' לא בעי הכרזה ונפסל ממילא(וכך נפסק להלכה כנ"ל). ריק הוא ממני כיצד מתיישבים השניים?

בברכה דאורייתא

תשובה:

שלום וברכה,

אין אדם משים עצמו רשע פירושו שאם יודעים בעד שראה עדות ומחייבים אותו להעיד ורוצה לפסול עצמו בפסול רשע, אינו נאמן לפסול עצמו. כמו כן אם חתום בשטר וטוען טענת פסול על עצמו לא יכול לבטל את העדות בשטר, משום שאין אדם משים עצמו רשע. אבל אם יודע בעצמו שעשה עבירה ובית דין אין יודעים מרשעתו ולא מחייבים אותו להעיד מבואר בחוות יאיר והובא בקצות סימן כח שאסור לו להעיד.

בהצלחה.