האם חייבים להחזיר מתנה לחבר שמתחתן

שאלה:

אנחנו זוג טרי ויש לי חבר שנתן לי מתנה סך400 שח .
והוא גם אמור להתחתן באופק . האם בחתונה שלו אני חייב לשים 400 שח?
אולי זה מה שהוא מצפה וכו'
או שאני רשאי לשים מה שבא לי .

תודה

תשובה:

שלום וברכה,

מתנות שנותנים אחד לשני עבור עזרה בהוצאות החתונה, בעבר הייתה המתנה על מנת שיחזיר לו בשמחה שלו. ומתנות אלו נקראים בחז"ל 'שושבינות'. וכבר בזמן הבית יוסף לא נהגו לתבוע את המתנות, וכל אדם שנותן מתנה זה טוב ליבו, ואם המקבל לא מחזיר לא ניתן לתבוע אותו. ולכן לפי הלכה אין עליך חובה להשיב לו מתנה ולא להשתתף בשמחתו. אבל מצד הכרת הטוב ראוי להכיר טובה לאדם שכיבד אותך ועזר לך.

בהצלחה.

מקורות:

שולחן ערוך אבן העזר הלכות קידושין סימן ס

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. אני אפעם לא הבנתי את זה. מה שבמקור זה כן היה מחייב ויוצא בדיינים. נותנים מתנה ע"מ שיחזיר מתנה באותו ערך? האין בזה משום להעביר כסף מכיס ימין לכיס שמאל?