ריבוי קדישים

שאלה:

אנו נוהגים בערב שבת לומר שיר השירים ואח"כ אומרים קדיש יהא שלמא ולאחר מכן אומרים פרק במה מדליקין ואומרים קדיש על ישראל. שאלתי היא האם אין בזה ריבוי קדישים, והאם אפשר לותר על אחד מהם?

תשובה:

שלום וברכה

למעשה גם נוסח אשכנז הוא כך, לאחר קבלת שבת אומרים קדיש יתום, ואז מיד במה מדליקים וקדיש דרבנן, כנראה שכאשר זה נעשה כחלק מהנוסח זה בסדר. כמו כן, הרי יש כאן שאלה איזה קדיש לומר, שכן לאחר מקרא – שיר השירים, אומרים קדיש יהא שלמא, ולאחר משניות – במה מדליקין אומרים קדיש דרבנן, וזו גם סיבה לומר את שניהם אם תרצו. המנהג הרווח אצל בני אשכנז שכאשר אין יתום לא אומרים את שניהם.

בהצלחה