קנייה דבר המוטל בספק אולי הוא גזל

שאלה:

קניתי מאדם מכשיר חשמלי משומש,שאלתי אותו קצת פרטים על המחיר וכו'
והמוכר ענה לי שהמכשיר היה של הדייר שלו והדייר לא שילם את מלוא סכום השכר דירה ועל כן השאיר את המכשיר אצלו בבית.
האם המכשיר החשמלי שקניתי אינו גזול או שעלי להחזיר לו אותו?

תשובה:

שלום וברכה,

יש חשש של גזל ולכן לא לקנות מכשיר כזה. אם כבר קנית יש להקל ועדיף להחזיר, או לשאול את בעל המכשיר.

בהצלחה.

מקורות:

מותר לגבות מטלטלים עבור פירעון חוב. אולם צריך לשום את ערך החפץ ואינו יכול לקחת ולהחליט כמה להפחית מהחוב וכדברי הקצות החושן (סימן צז) 'מאן שם לך'. ואם לא שם לפי ההלכה ולקח יותר מערך החוב יש איסור גזל ואסור לקנות מהגזלן. בדיעבד שכבר קנה מהגזלן יש כאן יאוש ושינוי רשות וקנוי ללקוח, אבל לכתחילה אסור לקנות שיהא יאוש ושינוי רשות בידו.