ברכה על קאדה – מאפה כורדי ממולא גבינה

שאלה:

שלום עליכם.
ישנו מאכל הנפוץ בקרב יהודי כורדיסטן הנקרא קאדה.
זה בצק של לחם שממלאים אותו בגבינה ואופים בתנור / מטגנים בשמן (לא עמוק).

לפעמים אופים אותו עבה ולפעמים מרדדים אותו לפני הטיגון.

האם ברכתו מזונות או המוציא?

תשובה:

שלום וברכה

אינני מכיר מאכל זה מקרוב, אבל לכאורה לפי מה שאתה מתאר, שהבצק הוא של לחם ולא במי פירות, הוא בדיוק זה שנתון במחלוקת הפוסקים, המגן אברהם סי' קסח ס"ק מד ולעומתו הט"ז שם ס"ק כ, האם מה שאמרו שבצק ממולא ברכתו מזונות זה רק בממולא במיני מתיקה או גם כאשר הוא ממולא בגבינה או בשר, כאשר לדעת המגן אברהם זה פת לכל דבר והט"ז חולק, והמשנה ברורה שם מנסה לחלק בין אם מדובר במשהו המיועד לשובע או לקינוח ומה שנקרא בפינו נישנוש שאז זה מזונות [לדבריו גפ אותו מאכל עצמו לפעמים כשהוא קטן ברכתו מזונות וגדול מיועד כבר לארוחה וברכתו המוציא. הבן איש חי פרשת פנחס אות כ מכריע מספק לברך מזונות כדי שלא להרבות בברכות. לכן הטוב ביותר לא לאכול אלא בתוך סעודת פת, ואם בכל זאת נזדמן לו לאוכלו שלא בסעודה, יברך מזונות או יאכל כשיעור קביעת סעודה.

כמובן הכל מדובר כאשר זה נאפה עם הגבינה ולא כאשר היא נוספת רק אחר כך.

ברוב הבורקס ושאר מאפים מסוג זה היום העיסה עצמה עשויה עם הרבה שמן ומי פירות וברכתו מזונות.

חג שמח!