להחזיר תוספת האם יש איסור ריבית

שאלה:

ראובן נתן 500 שקל לשמעון לרכוש לו מוצר מסוים. ראובן לא ידע מה הסכום של המוצר אז נתן יותר.
שמעון השליח רכש את המוצר ב-473.6 ש"ח באשראי שלו.
שמעון רצה להחזיר לראובן את העודף שזה אמור להיות 26.4, אבל במקום זה הוא עיגל כלפי מעלה והחזיר לראובן 30 שקל.
1. האם יש כאן ריבית?
2. האם ראובן ושמעון צריכים לכתוב שטר, ששמעון קיבל כסף מראובן לרכוש מוצר?

תשובה:

שלום וברכה,

1. יש איסור ריבית כשמחזיר יותר. התוספת היא בגלל ההלוואה ולכן יש איסור.

2. מעיקר הדין ראוי לערוך שטר ככל הלוואה שצריך לערוך שטר. ואם הוא סומך עליו יש להקל, כמבואר בערוך השלחן סימן ע.

בצלחה.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. לא מוחקים, הרב המשיב עוד לא ראה את תגובתך, שום תגובה לא מאושרת אוטומטית, הרב רואה מפרסם ומגיב. נמתין בסבלנות.

  2. אם המשלח קודם נתן לו את הכסף והשליח קנה אין כאן הלוואה ואין כאן איסור ריבית האיסור מתחיל אם השליח הוציא מעצמו והמשלח מחזיר לשליח יותר ממה שהוציא.