כותש שום פרווה שטחן בו שום שנחתך בסכין חלבית

שאלה:

כותש שום שנכתש בו שום שנחתך בסכין חלבית האם הוא נעשה חלבי וא"כ איך נחזיר אותו לפרווה? בתודה מראש

תשובה:

בענין זה נחלקו הדעות, ןלכן לכתחילה יש להמנע מלחתוך את השום בסכין בשרי ככל שרוצים לכתוש אותו בכותש הזה, בדיעבד המיקל יש לו על מי לסמוך, ובכל מקרה ניתן לערוך הגעלה.

מקורות:

במקרה שכבר טחנו בבלנדר או בכותש שום שנחתך בסכין בשרית או חלבית נחלקו הדעות: דעת המגן אברהם סי’ תנא ס”ק ל שכאשר חותכים בצל חריף הבצל לא רק מושך טעם מהסכין אלא גם מבליע בו מטעמו, וממילא הוא נהיה כדין הבצל והבלנדר בשרי וכך גם בשום, אולם, האבן העוזר חולק וסובר שהוא רק בולע ולא מבליע, וכדבריו פסק בשו”ת מהרש”ג ח”ג סי’ לט. לכתחילה יש לחשוש לדעת המג”א ובדיעבד יש להקל, אבל ודאי אסור לטחון יחד וגם לא לעשות כן לכתחילה. לספרדים יש להקל יותר, כיון שהסכין אינו בן יומו ולדעת הגר"ע יוסף ספרדים לא חששו בזה לדין חריף.