השבת גניבה

שאלה:

אם לקחתי משהו מחנות ורוצה לקיים והשיב את הגזילה, והלכתי למנהל החנות ואמרתי שאני חושב שקבלתי סכום הנקוב במיותר והוא אומר לי שמוחל ושאני ישים בצדקה האם זה בסדר או שאני חייב להגיד לו שלקחתי משהו מהמדף?

תשובה:

שלום וברכה,

במקרה זה שבעצם הדבר נלקח מהחנות בגניבה ולמנהל החנות נאמר רק ששכנראה אתה חושב שקבלת עודף מיותר מסתבר שזה מחילה בטעות שהיא לא נחשבת מחילה, מפני שכל מה שהוא מחל על הממון המדובר הוא בטעות משום שהוא חשב שהוא נין לך כעודף מיותר בטעות, ואם היה יודע שמדובר בגנבה לא היה מוחל, ולכן יש חיוב גמור להשיב את הגזילה לנגזל. מלבד זאת אם אמר לשים בצדקה לא נחשב מחילה, מפני שלא אמר שהוא מוותר על אותו ממון רק לשים אותו בעבורו בצדקה. ובכל מקרה אין היתה האמירה הזו בטעות, ולכן יש עליך עדיין את החיוב להשיב לנגזל את מה שנגזל לו. אם באמת הבעיה שאתה מתבייש להודות בגניבה יש עצה לכך להחזיר את הגזל גם בלא לגלות ולספר לבעל החנות שגזלת מן החנות שלו, באופן שמשלם על מוצר שבחנות ששוווה כסכום הממון הגזול, ולאחר שכבר שולם על מוצר זה לחנות להחזירו אותו בחזרה למדף וכך יוצא ששלמת לחנות את דמי הגזילה.

בהצלחה.