איסור ריבית בהלוואת נסיעה בכרטיס תיקוף

שאלה:

היי
לפני כמה ימים עליתי על האוטובוס ,ולא היה לי איך לשלם ,אז אשה אחת שהיתה מאחורי שעלתה איתי באותה תחנה שילמה …ואמרה שזה בסדר ולא צריכה להחזיר לה ,ואני כן רוצה להחזיר לה וגם אמרתי לה זאת, כי יוצא לי לראות אותה לפעמים (כי אנו עולות באותו תחנה)השאלה אם אני מעגלת לה את הסכום כי לא נעים לי לדייק על האגורה ,נראלי נסיעה עולה 5.90 ש"ח ואני יביא לה 6 ש"ח …זה יקרה ריבית או שאין צורך להחמיר ?
תודה רבה (:

תשובה:

שלום וברכה,

לפי הלכה גם בפחות משו"פ יש איסור ריבית. אולם אם הדרך לגבות בחישוב עגול, ולא משלמים 5,90 אלא משלמים 6. וגם אם היית משלמת באותו מעמד של תיקוף הכרטיס היית משלמת 6 אין איסור לשלם 6.

כמדומני שכיום לא ניתן לרכוש נסיעה בודדת רק ברכישה של ערך צבור, וא"כ המחיר הוא הרבה פחות מ5,90. בכרטיס מורידים 5,90 אבל הערך האמתי שמשלמים הוא כ5 ש"ח. ולכן אסור להחזיר יותר מ5 ש"ח.

בהצלחה.

מקורות:

אם כולם משלמים רק בצורה עגולה אין כאן אגר נטר ומותר.

אם אין אפשרות לרכוש נסיעה בודדת הרי שאין מחיר נסיעה בודדת 5,90 אלא כמה שמשלמים בפועל, וכיון שבפועל משלמים בערך צבור 5 ש"ח יש לשלם 5 ש"ח בלבד.