האם אדם גדול בתורה מחוייב לתרום מחכמתו לכלל ישראל

שאלה:

שלום לרבנים, מדי פעם אנו מוצאים סיפורים על רבנים גדולי ישראל שלא רצו לשמש בתפקיד מסויים או בכלל נטו שלא לשאת ב"עול" תפקיד רב עיר או רב קהילה משום צניעותם או מסיבות אחרות, ופשוט רצו במקום זאת ללמוד תורה.
בעקבות כך רציתי בבקשה לשאול :
האם אדם שגדול בתורה מחוייב להביא מציאות זו לידי ביטוי מעשי בחייו ?
למשל אם הוצע לו לשמש כראש ישיבה ואין גדול ממנו בסביבתו האם רשאי לסרב?
או למשל אדם שיש לו הרבה חידושי תורה והוא לא מוצא לנכון לכתבם ולפרסמם ולזכות הרבים האם חוטא הוא בכך?
או אדם עם כישרון לדרשנות אשר עשויה להשפיע על לבבות ישראל האם רשאי להשתמט מכך? וכן על זה הדרך.
אני שואל לא מבחינת האם ראוי או לא ראוי, אלא האם הוא מחוייב הלכתית מעיקר הדין.
תודה!

תשובה:

שלום וברכה

ההגדרה "מחוייב הלכתית" היא הגדרה מאוד חריפה, לא נוכל לומר דבר כזה על חובה שלא מפורשת בתורה או בגמרא ובשולחן ערוך… אבל אין ספק שכל אדם בא לעולם לצורך תפקיד מסויים, ובהתאם לתפקידו ניתנו לו כלים, והכלים האלו הם פקדון שיש לנצלו נכון ולא לפשוע בו, ולכן מי שבאופן מובהק מתאים לתפקיד מסויים והוא בוחר לעשות משהו אחר שבו כוחותיו לא באים לידי ביטוי, אינו נוהג נכון. עבודת ה' זה לחשוב מה בורא עולם רוצה ממני! זו ההגדרה הכללית.

לגבי סיפור כזה או אחר, הרי אנחנו לא יודעים מה בדיוק היה שם, ומה חשב, ולמה סבור היה שטוב יותר אחרת וכו'…

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. האם אין בכך חיוב מצד כך שאותו אדם בעל כשרון בדרשנות למשל, אינו מוכיח את הטועים( בדרך נכונה) והרי אחריות רובצת עליו? וכן אולי מבטל והבת לרעך כמוך, שהרי יכול להועיל לאחרים

  2. אין גבול למצות ואהבת לרעך כמוך, קשה להגיד גדרים הלכתיים ברורים עד כדי לומר שזה חיוב גמור והוא מבטל עשה….