הקדשת מצוות לעילוי נשמותיהם סבי וסבתי ז"ל

שאלה:

שלום כבוד הרב,

כאשר אני עושה מצווה (כמו טלית, תפילין, תפילות, ברכות, קריאת תהילים, תרומה ועוד) האם לומר שמצווה אחת היא לזכות סבי (נאמר טלית) והאחרת לזכות סבתי (נאמר תפילין) או שניתן לומר שאותה מצווה אחת (נאמר טלית או הנחת תפילין) היא לזכות שניהם?

וגם, האם אני יכול לומר קדיש על סבי וסבתי (דודי, בנם הוא לא קרוב לדת)? ואם כן, האם אותו קדיש לשניהם או שני קדישים נפרדים?

תודה.

אם זה רלוונטי,
סבי נפטר ביום א' שעבר. וסבתי נפטרה בשנת 2013. האם יש קדימות באמירת לעילוי נשמת בקיום המצוות?

תשובה:

שלום וברכה

אין צורך להקדיש מצוות אלו לעילוי נשמתם, עצם זה שהניחו אחריהם בעולם הזה צאצא ששומר את המצוות זו זכות עצומה ועילוי נשמה גדול בשבילם. בודאי מוקירים לך טובה על כך. מצוות שאדם לא מחוייב בהן, כמו תרומה לצדקה, אמירת תהילים לימוד משניות, אלו דברים שאתה יכול להקדיש לעילוי נשמתם. אפשר על שניהם יחד אותה מצוה.

ככלל אדם שיש לו הורים אינו אומר קדיש על סבא וסבתא, רק אם אחד ההורים גם כבר נפטר אומרים קדיש. זאת משום שאינו כבוד להורים החיים שאתה אומר קדיש כמו יתום. אמנם אם הם מרשים לך לומר את הקדיש – מותר.

תצליח מאוד בכל דרכיך.

[אשמח לשמוע את דעתך על מה שהתכתבנו אתמול בענין תורה ומדע, אם סייע במשהו].