סמכותו הכללית של אב בית הדין

שאלה:

שלום רציתי בבקשה לשאול כמה שאלות ואם ניתן לענות כל כולם מאוד אודה לכם :
1. מה סמכותו/תפקידו של אב בית הדין?
2.האם רשאי הוא להכריע נגד חבריו הדיינים במקרה של רוב שסוברים נגדו?
3.האם יש פרק זמן שבו חייבים לעסוק בדיינות לפני שאפשר להתמנות להיות אב בית דין?
4.בהנחה שאב בית הדין " אומר את המילה האחרונה" בפסיקת הדין מה קורה כאשר אב בית הדין סובר שיש דיין אחר שמומחה יותר בדינים מסויימים האם מותר לו להאציל מסמכותו?
5.האם רשאי אב"ד להתייעץ עם דיין מבית דין אחר שהוא סובר שיותר מומחה בנושא מסויים או נחשוש לכך?

תשובה:

שלום וברכה,

סמכותו של אב בית הדין שווה לשאר הדיינים שיושבים בהרכב. הפסק דין בנוי על הסכמת הרוב – שניים מתוך שלושה, ולכן אם השניים שמצורפים חולקים על דעתו של האב בית דין הולכים אחריהם. התפקיד של האב בית דין לנהל את מהלך הדיון. בהלכה מוזכר שהאב בית דין היה מקרה את הפסק דין לפני הבעלי דינים. כיום הפסק דין נשלח במכתב. מקובל לכבד את הדיין החשוב שישב כאב בית דין והוא מנהל כדי לנהל את הדיון.

מותר לכל דיין להתייעץ עם כל דיין מבחוץ ואח"כ הם מחליטים את הפסק לפי הרוב של ההרכב.

בהצלחה.