להשיב את הגנבה לבעלי חובות של הנגזל

שאלה:

לקחתי פעם מחנות שעשה מכירת חיסול בגלל פשיטת רגל, ונסיתי לאתר אותו ולא מצליח, (הוא שינה כמה פעמים המספר שלו, האם אפשר לשלם החוב לספקים שטוענים שהוא עוד חייב להם הרבה כסף?

תשובה:

שלום וברכה,

יש אפשרות לשלם לספקים, וחובה עליך לשלם לספקים ולא לנגזל מדין שעבודא דרבי נתן. ותשלום לספקים נחשב להשבת הגזל.

בהצלחה.

מקורות:

דין שעבודא דרבי נתן מבואר בשו"ע סימן פו.

עייי"ש: ראובן שנושה ק' בשמעון, ושמעון בלוי, מוציאין מלוי ונותנין לראובן, לא שנא אם נתחייב לו כבר לשמעון בשעה שלוה מראובן, לא שנא נתחייב לו אחר כך. ואין חלוק בזה בין מלוה בשטר למלוה על פה, כיון ששני הלווים מודים כל אחד למלוה שלו, מוציאין מלוי ונותנים לראובן בכל ענין שיתחייב לוי לשמעון, בין דרך הלואה שהלוה לו בין דרך מקח וממכר, בין דרך שכירות. הגה: ראובן שיש לו משכון מן העובד כוכבים, והעובד כוכבים חייב לשמעון, י"א דיכול שמעון לפדות המשכון מראובן, ונותן לו קרן ורבית שעלה עליו, וגובה חובו מן המותר (תשובת מהרי"ל סימן קפ"ח). וכן נראה לי, מאחר שאין לעובד כוכבים לפרוע בענין אחר, שמעון יש לו כל זכות העובד כוכבים, ואף על פי שיש מי שחולק בזה (ב"י סימן ע"ב), נראה לדון כמו שכתבתי.