שתילה בעציץ בשמיטה

שאלה:

לרב שלום,
האם מותר לשתול בשנת השמיטה בתוך עציץ מנוקב על קרקע מרוצפת?
תודה רבה.

תשובה:

שלום וברכה

נסכם את הפרטים:

ראשית נדון מה קורה בתוך בית, בזה הדין יותר קל בכל מקרה, החזון איש בסימן כב ס"ק א הכריע להקל בעציץ שאינו נקוב, כיון שלדעת פאת השולחן מותר לזרוע בתוך בית, ואף שאין הלכה כמותו ככל שמדובר בזריעה קרקעית, בעציץ שאינו נקוב ועוד על ריצוף יש להקל.

כאשר מדובר במקום שאינו מקורה, גם אם זה עציץ שאינו נקוב אסור לשתול בו, אלא שבעציץ שאינו נקוב האיסור הוא מדרבנן ולא מן התורה, כך שנעזוב רגע את הדיון אם ריצוף עושה שיחשב שאינו נקוב, כי זה לא רלוונטי, עדיין בגלל שאין תקרה הדבר אסור.

בתוך בית בעציץ נקוב, כאן הדיון: בענין זה יש שלוש דעות – יש שחילקו בין קומת קרקע לקומה גבוהה, שבקרקע דינו כנקוב, ראה מנחת שלמה סי' מא אות ב. ואילו הגרי"ש אלישיב קובץ תשובות ח"א סי' רלב החמיר גם בקומה גבוהה שדינו כנקוב. אולם בחידושים וביאורים זרעים ח"ב סי' יא כתב שבכל מקרה הריצוף הופך את העציץ להחשב כאינו נקוב אפילו בקומת קרקע.

ערב טוב

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. לרב שלום,
    קודם כל- תודה רבה על התשובה,
    אבל האם במקרה שהבאתי למעלה מותר מותר להשקות בחוץ השקיה שהיא צריכה כדי שלא יגרם נזק בלתי הפיך לצמח?
    והאם מותר לי לתלות את הצמח על חוטים כדי שיגדל לא- עקום?
    והאם מותר לי למכור חלק מהגינה לגוי ואני "כביכול" יעבוד אצלו?
    תודה רבה.

  2. השקייה בכמות המיועדת למניעת נזק מותרת,
    מותר לתמוך ענף כדי שלא ישבר, אבל אסור לתמוך ענף שבור כדי שיוכל להשריש שוב.
    אין לעשות היתר מכירה.