יום השלושים חל בחג – מתי יסתפר?

שאלה:

שלום לרב,
אדם שנפטרה אמו בתאריך ו' אייר, ובהתחשב בכך שחג השבועות קרב ובא: 1. מתי בדיוק עושים אזכרה השנה? 2. מתי מותר לו להסתפר? 3. האם יש הבדל בכל זה בין ספרדים לאשכנזים? תודה רבה.

תשובה:

שלום וברכה

העלייה לקבר היא ביום השלושים לפטירה, במידה וזה חל בחג או בשבת, דוחים ביום אחד.

לגבי התספורת, כיון שמדובר באבלות על אב ואם, ששם איסור התספורת אינו תלוי באבלות השלושים אלא שיעורו הוא עד שיגערו בו חבריו, ממילא גם למנהג הספרדים שסברו ששיעור גערה הוא שלושים יום, אין לכך קשר עם היות החג מפסיק את האבלות לפני תום יום השלושים, ולכן במידה והחג הגיע לפני תום השלושים לא יסתפר אלא לאחר החג. ראה שו"ע שצט, ד.

לכן, כיון שיום השלושים חל ביום חג השבועות עצמו, אין להסתפר אלא לאחריו, גם העלייה לקבר תהיה למחרת החג.

בשורות טובות.