לימוד תורה לפני מעמד הר סיני

שאלה:

שלום הרב
1) נאמר שאברהם ועוד קיימו את התורה עוד לפני שנתנה? כיצד ייתכן הדבר?
2) אם קיימה מדוע היה צורך בנתינת התורה?
3) אם נאמר שהוא חי את טבעו הרי הגויים גם יכולים לקיימה ללא קבלתה?
4) האם הגויים לומדים בבטן אמם את כל התורה כולה?

תשובה:

שלום וברכה

1. אברהם אבינו ובעצם כבר שם בן נוח וכו', ידעו את התורה בנבואה, כמובא בלשון חז"ל שהיו לו כליות יועצות, כביכול התורה נבעה מתוכו.

2. הצורך בנתינת התורה לא היה רק לצורך ידיעתה, אלא כדי להיות מצווים בה! אברהם לא היה מצווה בקיום המצוות, הוא קיים אותן כמי שאינו מצווה ועושה. ולכן גם אמנם האבות והשבטים קיימו את התורה אבל שאר עם ישראל לאחריהם לאו דקא קיימו הכל. כמו כן אברהם היה מגייר אנשים אבל לאחר מותו הכל התפוגג וכולם נבללו שוב בין האומות.

3. לא הבנתי את השאלה. לגבי גוי שמקיים מצוות כתב הרמב”ם בפרק י’ מהלכות מלכים הלכה י’: “בן נח שרצה לעשות מצוה משאר מצות התורה כדי לקבל שכר, אין מונעין אותו לעשותה כהלכתה”. אולם כתב שם הרדב”ז: “מ”מ במצות שצריכים קדושה וטהרה כגון תפילין ס”ת ומזוזה אני חוכך להחמיר שלא יניחו אותם לעשותן”. כלומר, מלבד המצוות הללו, לא יהודים יכולים לקיים איזה מצוות שהם רוצים. (לגבי השכר על המצוות, זה לא ברור בדיוק, ראה שו”ת אגרות משה יו”ד ח”ב סי’ ז’).

4. לא. התורה אינה שייכת להם.