נייר בכיור בשבת / מי המזגן מטפטפים לגינה בשבת

שאלה:

בס"ד
שלום וברכה
1.אני גרה עם הורים חילונים
לפעמים הם מנקים את השיש והכיור בשבת ושוכחים להוציא ספוגית כלים/מטלית/נייר בתוך הכיור. מה עלי לעשות במקרה זה כשאני חייבת להשתמש בכיור לשם שטיפת/נטילת ידיים ?
לבקש מהם להוציא בעדינות מהכיור ולזרוק לפח או ליטול ידיים רגיל גם אם המים נספגים בנייר וגורמים לפירוקו ? כלומר בעקבות המים שיורדים על הנייר הנייר מתפרק ונתלש .
2. בחדרי יש מזגן שפועל על שעון שבת ונדלק ונכבה במהלך השבת קודש. צינור המים מהמזגן יוצא אל הגינה. האם יש חובה לשים דלי מים כדי שהמים לא ישקו את הגינה בשבת או שזה מותר שהם ישקו אותה בשבת ?

תשובה:

שלום וברכה

1. חלילה לבקש מהם להוציא, הרי זה מוקצה והם מחוייבים במצוות השבת כמוך… אבל אין כל בעיה ליטול על זה ידים, כיון שלא מקפידים על כך שהם נרטבים אין חשש שתבואי לסחיטתם.

2. כיון שאת לא עושה כל פעולה בשבת, והמזגן מוציא מים מעצמו מחמת הפעלתו לפני שבת, אין בכך איסור בשבת, כשם שאין בעיה בעצם זה שהוא עובד בשבת, אין בעיה גם בזה שהוא מעצמו משקה את הגינה.

יום נעים.