קפץ החשמל בשבת – הרמת המפסק על ידי גוי

שאלה:

שלום. אדם שהיתה לו הפסקת חשמל בבית שלו (רק בדירה שלו ולא בכל הבנין) בשבת, זה היה ביום שבת ב9 בבוקר, האם היה מותר לו להרים את המפסק ע'י גוי או קטן? מה הכלל בזה, אשמח גם לדעת מה הטעם. תודה

תשובה:

שלום וברכה

באופן כללי אין אפשרות להביא גוי להדליק, כיון שכאן לא מדובר רק במניעת הפסד, שזה ניתן על ידי גוי כאשר אומרים לו בדרך רמז שלא בדרך ציווי, אלא יש כאן גם איסור של הנאה ממעשה שבת של גוי, שזה אסור גם אם הגוי עושה מעצמו עבור הישראל. כאשר מדובר ביום חם במיוחד סבר המנחת יצחק שכשם שאמרו הכל חולים אצל צינה כך גם לגבי חום, ולכן יהיה מותר לומר לו באופן הנ"ל להדליק את המזגן, ויש שחלקו וסברו שחום אף פעם לא יחשב כחולי הוא רק צער ואסור. תפרט במה מדובר ומה הצרכים, כאמור זה משתנה, למשל כשיש תינוק קטן בבית וזה יום חורף קר שיש צורך בחימום, זה הרבה יותר קל…

על ידי קטן אין להתיר, משום החיוב בשביתתו.