אונאה בפחות מפרוטה

שאלה:

האם יש איסור להונות בפחות מפרוטה? למשל מכירה של חפץ השווה 6 פרוטות ב-6.5 פרוטות, או 5.5 ב-6? וכן מה הדין במכירת חפץ השווה פחות מפרוטה? אני מדגיש שהשאלה היא לא על חובת ההחזרה אלא על עצם האיסור.

תשובה:

שלום וברכה,

בפחות משו"פ אין איסור כלל. ולמרות שבגזל אסור גם בפחות משו"פ, באונאה דרך למחול במקח בפחות משו"פ ולכן אין איסור כלל בפחות משו"פ.

בהצלחה.

מקורות:

השו"ע סימן רכז סעיף ה סובר שאונאה היא רק ביותר מפרוטה. וי"א פרוטה. ויש לדון בפחות מפרוטה שאין חובה להשיב האם עובר באיסור אונאה ,כמו בגזל שגם בפחות מפרוטה עובר באיסור משום חצי שיעור אסור מהתורה (כמבואר בשו"ע סימן שמח סעיף א ובסמ"ע שם). ויש להביא ראיה מדברי הערוך השלחן סימן רכז סעיף ה שתכב שפרוטה אין דין אונאה משום שדרך המסחר למחול על פרוטה. מבואר בדבריו שבפחות משיעור אין איסור כלל.