קריאת שמע בתפילת ערבית מוקדמת

שאלה:

שלום לרב,
האם בתפילת ערבית מוקדמת צריך לכוון לצאת ידי חובת ק"ש ממש (כדי שלא יהיו ברכות לבטלה) והק"ש שאחרי בצאת הכוכבים תהיה רק לצאת לכו"ע או שלגמרי לא צריך לכוון לצאת ידי חובה שם

תשובה:

שלום וברכה

לדעת רוב הפוסקים הקריאת שמע לפני צאת הכוכבים לא מתקיימת בה המצוה, למעט דעת רבינו תם בתוספות בתחילת ברכות, ממילא הכוונה כאן אינה משנה, אבל הברכות לא לבטלה כיון שהם לא ברכת המצוות אלא מצוה בפני עצמה [לצורך הענין זמן ברכות קריאת שמע בבוקר הם עד סוף זמן תפילה למרות שזמן קריאת שמע כבר עבר ואין קיום למצוה זו, ואינו אלא כקורא בתורה]. כדאי לכוון על תנאי, שאם הלכה כרבינו תם אתה רוצה לצת בזה ידי חובה כדי שיהיה קריאת שמע על סדר הברכות.

ערב טוב.