מעשרות וצדקה

שאלה:

שלום רב לכב' הרבנים,
1. האם צדקה ומעשרות זה שני דברים שונים? אם אני מחשב 10% מהמשכורת ונותן, זה מעשר ומה שאני נותן יותר מזה זה נחשב צדקה? כל ה-10% לא נחשבים בכלל לצדקה?

2. חלק מהמעשרות אני נותן לכל מיני ארגונים/כוללים/ישיבות וכו' וחלק נותן במזומן לאנשים. אם יש אברך שמצבו הכלכלי טוב יחסית שהייתי נותן מידי חודש, האם אני יכול להפסיק להביא לו ובמקום זה להביא את הסכום שהייתי מביא לו לאברכים שבמצב פחות טוב?

3. עשיתי הוראת קבע לא מוגבלת לבית כנסת (זה היה תנאי לקבל מושב). לאחרונה נפתח בית כנסת ליד הבית שלי, שבו אני מתפלל כבר כמעט שנה (ובבית כנסת הישן כמעט כבר לא מתפלל). האם אפשר לבטל את הוראת הקבע של בית הכנסת הישן? (בבית הכנסת החדש בינתיים עוד לא התחילו עם איסוף כספים)

תודה רבה!

תשובה:

שלום וברכה

1. מצות מעשר כספים גם היא סניף ממצות הצדקה, אין כל ספק שבכל פרוטה מקיימים גם מצות צדקה.

2. אני מניח שאף פעם לא השתעבדת לתת דוקא לאברך הזה, ואם אתה חושב שיש אדם שנצרך יותר, אדרבה, תתן לזה שזקוק לך יותר.

3. אתה יכול לבטל את ההוראת קבע, אני מניח שדמי חבר זה לא דבר שהשתעבדת לתת אותו לעולם ועד, אלא שבמקביל הם זכאים לבטל את זכותך למושב בבית הכנסת, כפי כללי המקום.

יום נעים ותזכה תמיד לתת בנפש חפצה ומתוך הרווחה גדולה.