הזכרת שם האב או האם כשהאב גוי

שאלה:

שלום כבוד הרב,
כאשר כתוב בתפילות בקשה (כמו תפילה לרפואה) פב"פ האם מנהג אשכנז הוא הזכרת שם האב או האם?

הבילבול נוצר אצלי משום שתמיד הייתה משתמש בשם האם.

ונאמר בטקס קבורה של סבי וסבתי ז"ל הרב המקומי הזכיר את שם האב (וגם על המצבותם נכתב שם האב).

דבר נוסף, אבי ז"ל אינו יהודי, כיצד נוהגים במקרה זה בתפילות שבהם יש להזכיר שם ההורה אם הנוהג הוא ע"פ שם האב? הולכים ע"פ שם האם משום שהיא יהודיה?

עוד שאלה (סליחה שאני מרבה בשאלות). כיצד עליי לנהוג במצוות כיבוד האב כאשר הוא איננו יהודי מבחינת אמירת קדיש, תהילים ותפילות לעילוי נשמתו? האם כל זה מועיל לנשמתו של האב הלא יהודי?

תודה

תשובה:

שלום וברכה

ראשית, תנוחמו מן השמים ולא תדעו צער.

בדרך כלל, בתפילה על חולים מזכירים את שם האם, ובאזכרה על מתים אומרים את שם האב.

במקרה שהאב גוי יש לומר את שם האם באזכרה, ובעליה לתורה את שם אבי האם כפי שהורה הרמ"א בסי' קלט לגבי עלייה לתורה, או כפי שהורה שם הט"ז לומר בן אברהם כמו לגר.

אינני יודע אם קדיש ותהילים על גוי יועילו לנשמתו, לכאורה זה לא יועיל לו, אבל זה כן יועיל לך, לסייע לך להתחבר לתפילות, ולעבד את המוות בצורה יהודית.

שיהיו בשורות טובות, המשך בדרכך הטובה!