היזק ראייה

שאלה:

אני ב"ה מתעתד לרכוש דירה. מהמטבח יש יציאה לחדר שירות קטן וממנו לכעין חדר בעל 4 קירות כאשר למעלה אין תקרה, כך בנה הקבלן את הדירה. השכן שליד, שלו יש קיר משותף עם אותו חדר חסר תקרה, כנראה בשלב מסויים החליט לסגור אותו עם גג, אך עשה חלון בקיר המשותף הזה, כנראה למטרה שייכנס לו אור ואוויר מהחדר שליד, היינו החדר של הדירה שאני מעונין בה (אני לא יודע פרטים למה בעל הבית של הדירה שלי הסכים לדבר משונה שכזה).

עכ"פ להלכה פסקו הרמב"ם (שכנים ו, ז; יא, ד) והשולחן ערוך (קמב, ג; קנד, ז) שאם אחד בנה חלון לתוך חצר חברו והשני לא מחה בו הוא קנה חזקה. השאלה שלי היא אם כאשר אני כעת קונה את הדירה החזקה שלו עדיין תקפה, או שאני יכול לסתום את הקיר נגד רצונו?

שאלה שנייה, לא הספקתי לברר עם המתווך, אבל המציאות שתיארתי עד כה היא המציאות שאני מניח שקרתה. אפשרות נוספת היא שהקבלן בנה כך מלכתחילה את הבנין כך שהשכן קיבל את הדירה כפי שהיא, עם החלונות הללו. חוץ מהעובדה שזה נגד ההלכה, אני גם לא יודע אם זה חוקי לעשות דבר כזה מבחינת הקבלן.

עכ"פ במידה ובאמת זה המצב, האם עדיין יש לי אפשרות לסתום את הקיר?

תשובה:

שלום וברכה,

כדאי לברר את היסטוריה של החלון. אם החלון נבנה על ידי הקבלן, יכול האחד לדרוש ליסתום את החלון והוצאות סגירת החלון חלה על שני הצדדים. אם החלון נבנה על ידי השכן והמוכר שלך ראה ושתק, נחשב שמחל לו על ההיזק ראיה ואינו יכול לדרוש שיסתום את החלון. אבל יכול להשתמש בחדר כרצונו.

בהצלחה.

מקורות:

אם הקבלן בנה את החלון דינו שווה לני חצרות שווים שיכולים לדרוש מחיצה ביניהם לסלק היזק ראיה. אבל אם לא היה חלון ושכן אחד עשה חלון והשני ראה ושתק נחשב שהקנה לו ויתור על היזק ראיה ולא יוכל לדרוש לסלק היזק ראיה, אבל יוכל להשתמש שם כרצונו ולגרום לשני לרצות לסגור את החלון. ראה שו"ע סימן קנז סעיף א.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. תודה, אני מבין שאולי בעל הבית מחל ולכן יש קנין ואין לו רשות לבקש לסתום את החלון, השאלה שלי כעת היא אם אני קונה את הדירה וכמו רוב האנשים לא הייתי מוחל על דבר כזה, האם הקנין של בעל הבית הקודם והמחילה שלו חלים גם במקרה שלי, או שיש לי כעת רשות לדרוש מהשכן החדש לסתום את החלון שבנה?