משכיר שהתקין מצלמות בתוך דירה מושכרת

שאלה:

שלום וברכה
ברצוני לשאול שכרתי דירה ושילמתי לבעל הדירה סכום של 5000 ש"ח כל חודש ולאחר תקופה בדין ודברים מול בעל הבית התברר שיש מצלמות בבית שהוא צופה ורואה שאלתי האם אני יכול לבקש ממנו את הכסף בחזרה ששלמתי כיון שמבחינתי אין זה דירה שראוי למגורים שאדם צופה בך כמובן שנהנתי מהדירה אבל לא חושב שהיא היתה שווה את הסכום לאחר שנודע לי הדבר.
אשמח למקורות הדין

תשובה:

שלום וברכה,

שוכר דירה שמצא שמותקנים בדירה מצלמות יכול לבטל את המקח או להוריד את המצלמות. אבל אם כבר גר בדירה לא יכול לבטל למפרע כיון שגר בדירה. כמו כן השוכר לא יוכל לדרוש החזר של חלק מהכסף, למרות שהדירה לא שווה בערך ששילם, מאחר ואין אונאה לקרקעות, ולכן אם שכר או קנה קרקע בהרבה יותר מהמחיר אין דין אונאה.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע סימן רכז סעיף כט. ושם נחלקו האם בפי שניים יש אונאה. ולכן הקונה לא יוכל לדרוש החזר של האונאה גם אם המחיר הוא פחות מחצי. חשוב לדעת שלמרות שאין דין אונאה אבל איסור אונאה ודאי יש לו. מלבד זאת אם המשכיר מסתכל לנעשה בתוך הבית של השוכר עובר באיסור של היזק ראיה וראה ברמב"ן שכתב ע"ז דברים חמורים.