תביעה אזרחית בעקבות האסון במירון

שאלה:

שלום רב,
שמעתי לאחרונה, שבעקבות האסון במירון, מארגנים תביעה אזרחית כנגד המדינה.
רציתי לדעת, במידה ודבר כזה היה מגיע לבי"ד, האם המדינה היתה חייבת משהו? ואם לא, האם מותר בכלל להשתתף בתביעה הזאת? (יצויין, שלא הייתי במירון בל"ג בעומר, ואני סתם שואל מתוך סקרנות).

תשובה:

שלום וברכה,

שאלתך מתחלקת לשניים: א. האם מותר לתבוע בערכאות. ב. האם מותר לתבוע תביעה שאין לה בסיס הלכתי.

לגבי התביעה בערכאות, מותר לתבוע את המדינה או כל משרד ממשלתי כיון שאין סיכוי שהצדדים יפנו לבית דין, וכשהנתבע לא יופיע בבית דין מותר לתבוע בערכאות.

לגבי התביעה הממונית אין החלטה ברורה שאין חובה למדינה לפצות את הנפגעים באסון מירון. אם לפי החוק חל חובה על המדינה לפצות את האזרחים, גם לפי הלכה יחייבו את המדינה לשלם, כיון שזוהי זכות האזרחים והמדינה חייבת לתת את הזכות לאזרח.

בהצלחה ובשורות טובות.