הסרת מזוזה מדירה שכורה

שאלה:

לפני 8 שנים שמנו מזוזות בעסק המשפחתי שהינו סטודיו למחול,השכירות נגמרה ועברנו הלאהלמקום זמני,שיש בו כבר מזוזות,הסטודיו שעזבנו משמש כרגע כמחסן לחברה ששכרה אותו מהמשך הם מתכוונים גם שיהפוך להיות משרדים האם היינו צריכים להשאיר את המזוזות שלנו? האמת שלקחנו כי אמרו שהיעוד של המקום יהיה איכסון ציוד,לא מגורים ולא משרדים,מה אני עושה השבוע שמעתי שיש להם כוונה שחוץ מאיחסון ציוד יהיו שם גם משרדים

תשובה:

שלום וברכה

אכן לא מסירים מזוזות בעזיבת הדירה, אף שמעיקר הדין אם הם לא מוכנים לשלם על כך אין חובה להשאיר, בדיעבד ודאי אפשר לסמוך על כך ולא צריך להיות בצער….

ערב מבורך.

מקורות:

על דעת המתירים להסיר את המזוזה כשבעל הבית אינו מסכים לשלם עבורה, ראה ברכי יוסף שם וכן נראה בשו”ת אגרות משה ח”ד סי’ מד. אולם, בס’ ערוך השולחן סי’ רצג אוסר להסירה אף באופן זה, וראה שו”ת חלקת יעקב יו”ד סי’ קס שבמקום שיש הפסד מרובה [כמה מזוזות ששווין רב ובאדם שאין לו ממון] יש לסמוך על המקילים. אולם, בס’ תשובות והנהגות ח”א סי’ תרמט כתב להחמיר, כיון שהסרת המזוזות יש בה סכנה, ו”חמירא סכנתא מאיסורא”. וראה עוד אפשרויות כאן.