מצות במרק – המוציא או מזונות?

שאלה:

שלום לכבוד הרב!
קראתי למיטב זכרוני באתר שעל מרק שאני שם בו חתיכות מצה לאחר הפסח בצלחת (כלי שני) אני מברך המוציא. אז האם אני צריך לעשות כרגיל נטילת ידיים וברכת מזון בסוף?
והאם צלחת אחת עם חצי למצה שלמה יש בה כמות של ברכת מזון? (מצת מכונה מרובעת)

תשובה:

שלום וברכה

כאשר המצה היא בכלי שני ואינה שרויה במרק זמן רב עד שהוא מתלבן מחמתה, הברכה נשארת המוציא כי כלי שני נחשב צונן לענין זה, ואם אוכלים כמות של כזית בכדי אכילת פרס, תוך ארבע דקות יש לברך ברכת המזון. כזית זה בין חצי לשני שליש מצה [וגם פחות אין לאכול ולהכנס לספק ברכות כי יש אומרים ש9 גרם זה כבר כזית]. המוציא ודאי יש בלרך גם אם לא אוכלים כזית בכדי אכילת פרס.

מקורות:

ראה שו"ע סי' קסח סעי' י-יא ומבשנה ברורה שם.